Ja tenim aquí les imatges del Col·loqui Internacional “Quiénes fueron, Qué fueron y Qué Hacían. Identidad y Arqueología funerària entre los siglos V y VIII”. La Universidad del País Vasco posa a disposició de tothom les ponències i debats que van tenir lloc a Vitoria el 17 i 18 d’octubre d’enguany.
Aquest col·loqui pretenia reflexionar sobre identitats, elements culturals i ètnics d’època altmedieval i visigoda que es poden documentar a partir de les pràctiques funeràries dels diferents grups poblacionals. Els exemples exposats tractaven dels casos als territoris peninsulars, des del sud de França fins a Andalusia i Portugal.
El Jordi Roig, va presentar “Necrópolis de época visigoda, inhumaciones extracementriales y depósitos humanos en silos, pozos y vertederos de los siglos V – VIII en la Tarraconense oriental (Cataluña)”. En la seva ponència es feia un balanç general i s’exposava l’estat de la qüestió sobre arqueologia funerària en el marc territorial de l’antiga Tarraconense Oriental, amb la presentació dels principals jaciments que exemplificaven les propostes generades per l’estudi del registre arqueològic. El primer objectiu era, doncs, analitzar i valorar l’aportació de l’arqueologia funerària al coneixement de les societats que van ocupar el territori en època visigoda. En aquesta línia es va dedicar una atenció especial a un grup poblacional pràcticament desconegut fins a la data, que ha fet la seva aparició de forma majoritària a partir de les excavacions preventives dels últims anys. Es tracta d’inhumacions extracementirials, d’individus que apareixen enterrats i dipositats bàsicament en sitges, pous i abocadors, fora dels cementiris i àrees funeràries convencionals. L’objectiu final d’aquesta part de la ponència era valorar la significació i el sentit d’aquestes inhumacions respecte al grup enterrat en les necròpolis. Alcarir, tant com es pogués, qui eren i què representaven aquests individus dins de les comunitats camperoles i en la societat de l’època.
Les ponències varen ser molt interessants i us animem a fer-hi una ullada. El llistat complert de ponències es poden trobar aquí.