L’existència d’obradors de terrissa a la vila de Sabadell ha estat evidenciada des de fa temps a partir de les fonts escrites, i més recentment, també, a partir de la pràctica de l’arqueologia urbana.
A partir de les fonts escrites, sembla que es pot intuir la presència de terrissers a la vila ja en els segles XIV-XV, malgrat que encara no és possible confirmar-ho. És a partir dels segles XVII i XVII, es constata una proliferació de terrissers a la vila, moment en què s’arribarà a la màxima expansió amb 14 obradors a finals del segle XVIII i una producció de 313.540 peces l’any 1794. Al llarg d’aquesta centúria la producció terrissera creix exponencialment i assoleix el seu major desenvolupament, amb una distribució i difusió del seu comerç per totes les comarques de la Catalunya central. Gràcies als registres de cens i contribucions de l’època, coneixem la majoria d’aquests artesans i la seva ubicació.
Els darrers 25 anys, gràcies a les nombroses intervencions arqueològiques que s’han portat a terme al centre de la ciutat, s’ha enriquit en gran mesura el coneixement de l’activitat i la producció terrissera d’època moderna a la vila de Sabadell. Així, comptem ja amb un total de set tallers diferents identificats. Aquests tallers es poden datar a partir de mitjan segle XVII i es desenvolupen al llarg del segle XVIII, amb una important concentració d’obradors a la part nord de la vila, dins l’antic barri medieval del Raval, de manera que es configurà com un sector artesanal especialitzat durant aquest període.
Durant els anys 2012, 2013 i 2014 es va realitzar una intervenció arqueològica al c/ Les Valls, 11, en la quals es va documentar un tram de fossat de muralla i una bestorre d’època baix medieval, així com les restes de les cases a l’interior de l’espai emmurallat.

Estrat de rebliment del fossat de Sabadell amb abocades de terrissa defectuosa procedent d’un taller proper (s. XVIII).

Detall de l’estrat de rebliment del fossat on es va documentar un conjunt de terrissa defectuosa (s. XVIII)
Dins del farciment del fossat es va localitzar unes potents abocades de material defectuós, datables dins el s. XVIII (1730 – 1760) procedent d’algun forn proper, encara no localitzat. Aquest material ens han permès estudiar les produccions terrisseres de Sabadell durant l’època moderna, i avui us n’oferim una mostra.
Terrissa de Sabadell (s. XVIII)
- Procedència: Estrat de reompliment del fossat (UE 275) a la part nord del terme emmurallat. Aquest estrat contenia potents abocades de peces defectuoses de forn, realitzades durant el s. XVIII a l’interior del fossat.
- Intervenció: Campanya 2012 – 2013 – 2014 (Arrago sl)
- Número d’inventari: LV11’12-275
- Datació estratigràfica: Segle XVIII (1730 – 1760).
- Material: Terrissa de producció sabadellenca.
- Descripció: Diverses peces de terrissa moltes d’elles defectuoses, amb vidrats verds, marrons i melats. Les pastes són homogènies i de cuita oxidant . 1: Bací. 2: Escalfeta. 3: Mal de mare (bol o escudella). 4, 5 i 6: Tupins. 7, 8: Càntirs. 9, 10, 11: Plats d’ala.
- Paral·lels: Es tracta d’una ceràmica molt comuna en els repertoris d’època moderna. Les produccions de Sabadell del s. XVIII es poden trobar a les comarques centrals de Catalunya, a on arribava el comerç d’aquesta producció. Les peces són molt semblants a les produïdes a Barcelona o a Reus, altres centres productors de ceràmica coneguts.
- Bibliografia: