Amb aquesta entrada al bloc iniciem una sèrie de fitxes tipus catàleg sobre el material arqueològic recuperat i documentat en les intervencions arqueològiques que anem portant a terme.
Els materials arqueològics ens permeten datar cronològicament aquells estrats i estructures a on han estat localitzats (per exemple en el rebliment d’una sitja, o en un estrat d’enderroc d’una edificació) i també ens donen informació.
Un cop recuperats del jaciment arqueològic, els materials són porcessats en el nostre laboratori: es renten, es classifiquen i s’etiqueten. Posteriorment poden formar part dels estudis de materials que es deriven de les anàlisis i recerques d’un jaciment, i finalment passen a formar part dels fons dels museus del nostre país. Moltes vegades, però, resten sense publicar i guardats en caixes on els magatzems i fons de museus, sense veure la llum.
Amb aquesta iniciativa, doncs, volem donar a conèixer petits tresors amagats del nostre patrimoni arqueològic.
Guardiola de ceràmica vidrada medieval
- Procedència: Estrat d’amortització (UE 103) de la sitja E13 de la sagrera de l’església i granja templera de Sant Pau de Riu-sec (Sabadell, Vallès Occ.).
- Intervenció: Agost 2010 (Arrago sl)
- Número d’inventari: SPR2010-13-103-3
- Datació estratigràfica: Final s. XIII (Presència d’un òbol de Barcelona de Jaume II de 1291 – 1327)
- Material: Ceràmica fina oxidant vidrada en melat.
- Descripció: Peça tancada de cos esfèric amb el fons pla. Presenta una obertura rectangular a la part superior de la peça, per tal de poder-hi ficar les monedes. Es va documentar la peça sencera, fragmentada en dos trossos, talment com si hagués estat trencada pel mig i oberta per a treure les monedes de l’interior abans de ser llençada a dins la sitja. Està vidrada a l’exterior amb un vernís de color melat de bona factura. La pasta, oxidant, és homogènia de tonalitat taronja clar i el desgreixant no es perceb.
- Mides: Alçada 6,02 cm. Diàmetre inferior 4,4cm . Diàmetre màxim 7,8 cm.
- Paral·lels: Es tracta d’una peça molt poc freqüent o quasi única en el repertori ceràmic medieval català. A nivell peninsular i europeu es coneixen alguns exemples més tardans, apareguts en contextos del s. XV o XVI. Es tracta de recipients força rars, i molt sovint es localitzen trencats en pocs fragments, segurament per tal de recuperar les monedes que hi contenien.
- Bibliografia:
- ROIG, J. – COLL, J.M. (2012): “La intervenció arqueològica a Sant Pau de Riu-sec 2007 – 2008 (Sabadell, Vallès Occ.): La vil·la romana, l’assentament d’època carolíngia i l’església i parròquia medieval” a Arqueologia Medieval, 6-7 (2010/ 2011) ACRAM. Barcelona.
- ROIG, J. – COLL, J.M. (2013), “Los palatia altomedievales del Vallés (siglos X-XI): la aportación de la arqueología”, BALLESTÍN, X. – PASTOR, E. Lo que vino de Oriente. Horizontes, praxis y dimensión material de los sistemas de dominación fiscal en Al-Andalus (ss. VII – IX). BAR International Series 2525. Archaeopress, Oxford.
–